Co to jest osteoporoza?

Osteoporoza jest chorobą układu kostnego, który ma niską masę i złą jakość, przez co kości są bardziej podatne na złamania. Najczęściej złamaniom ulegają kości przedramienia, kręgosłupa i szyjki kości udowej.

Na osteoporozą pierwotną najbardziej są narażone kobiety po menopauzie oraz mężczyźni w podeszłym wieku. Tym bardziej, że zmniejszenie się gęstości mineralnej w kościach jest naturalnym procesem wynikającym ze starzenia się organizmu. Postęp osteoporozy może jednak przyśpieszyć palenie papierosów, brak witaminy D wynikający ze złej diety, brak aktywności fizycznej, a także brak słońca. Osteoporozę wtórną zazwyczaj wywołują inne choroby (np. cukrzyca czy nadczynność tarczycy). Poza łamaniem się kości do głównych objawów osteoporozy można zaliczyć ostry ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym bądź ból nadgarstka, klatki piersiowej, biodra, uda lub ramienia po upadku.

Osteoporoza – jak leczyć?

W leczenie osteoporozy stosuje się leczenie farmakologiczne, które ma na celu utrzymanie kości „powyżej progu złamań”. Zazwyczaj pacjenci przyjmują preparaty zawierające witaminę D oraz wapń. Ponadto osoba będąca w zaawansowanym stadium osteoporozy może przyjmować leki, które zmniejszają ryzyko złamań oraz poprawiają gęstość kości. Pacjenci powinni również przynajmniej raz na pół roku sprawdzać gospodarkę wapniowo-fosforanową.

Osteoporoza – co jeść?

Dieta ma ogromny wpływ na profilaktykę osteoporozy, dlatego do codziennego menu warto włączyć produkty, które pomogą zachować zdrowe i mocne kości. Warto pić mleko i jeść przetwory mleczne (np. biały ser). Owoce, warzywa oraz rośliny strączkowe również pomagają zmniejszyć ryzyko złamania. Można także gotować kaszę gryczaną oraz jaglaną, a także jeść orzechy, migdały, nasiona maku, sezamu i słonecznika. W diecie osoby chorej powinna się znaleźć także oliwa, olej rzepakowy oraz przetwory zbożowe.