Słodzik z aspartamem jest bezpieczny

Istnieje wiele sposobów, by nadać napojom słodki smak. Nie trzeba od razu używać cukru, czyli kryształków sacharozy. Można posłużyć się tańszymi zamiennikami, które w przeciwieństwie do „białej śmierci” nie zawierają polisacharydów ani kalorii, np. słodzikiem.

Słodki smak bez ryzyka

 

Dokładnie chodzi o słodzik z aspartamem. Ma on postać krystalicznego, białego proszku. Zwykle spotykany jest jako drobne pastylki w zbiorczym opakowaniu z plastiku zawierającym kilka tysięcy sztuk. Taka ilość wystarczy na bardzo długo nawet największym miłośnikom słodkiego smaku.

Trzeba bowiem wiedzieć, że aspartam jest nawet dwieście razy słodszy od sacharozy, ale niemal nie dostarcza kalorii. Wystarczy odrobina, by uzyskać pożądaną słodycz. To świetna informacja dla osób odchudzających się, walczących z nadwagą.

Słodzik polecany jest również diabetykom. Prawie nie dostarcza energii ani nie podnosi stężenia cukru we krwi. Umożliwia więc kontrolę jego spożycia i zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę.

Nie ma też przeciwwskazań, by po sztuczną substancję słodzącą sięgali seniorzy, kobiety w ciąży czy dzieci. Słodzik z aspartamem jest bezpieczny dla organizmu. Potwierdziły to liczne badania wykonane przez organizacje zajmujące się analizowaniem żywności.

Wśród instytucji, które zezwoliły na stosowanie syntetycznego środka słodzącego są: Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (agenda UE), Agencja ds. Żywności i Leków z USA, Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom z USA, Health Canada, brytyjski sanepid (Food Standards Agency).